De vijf cyber security-uitdagingen die jouw bedrijf de komende tijd niet mag negeren.

Wees je bewust van waar je je data opslaat en bewaart
Sinds het COVID-19 tijdperk is werken op kantoor en thuis de nieuwe norm geworden. Medewerkers krijgt veel vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer er gewerkt wordt. Hiermee heeft het hybride werken een gigantische vlucht genomen. Bedrijven gebruiken verschillende applicaties om hun data mee op te slaan, onder andere in de cloud. Maar waar bevindt deze data zich vervolgens? En staat de data daar veilig? Organisaties vertrouwen vaak blindelings op hun IT-leveranciers. Toch adviseren wij om deze partijen goed te analyseren en de juiste vragen te stellen. Dit om misbruik van de desbetreffende data te voorkomen.

Zorg voor consistentie in de bedrijfsvoering
Het is tegenwoordig helaas niet meer de vraag óf je bedrijf getroffen wordt door een cyberaanval, maar wanneer. Kijk eens met een helicopterview naar je bedrijf en probeer te ontdekken waar de meeste schade kan worden aangericht en hoe je deze risico’s vervolgens kunt beperken. Zorg vervolgens voor een consistente bedrijfsvoering op deze plekken. Hier bouw je cyber security vanaf de basis op en zorg je ervoor dat het monitoren en oplossen zoveel mogelijk geautomatiseerd is.

Houd je leveranciers en partners ook goed in gedachte
We noemde het al even bij het eerste puntje. Je kunt er nog zo goed voor zorgen dat je je eigen cyber security-beleid in orde hebt, wanneer je toeleverancier geraakt wordt door een aanval wordt jij ook meegenomen. Vraag pro actie na hoe dit bij je leverancier is geregeld en maak daarop de juiste keuzes.

Ransomware is een blijvend probleem!
Het is natuurlijk geen geheim dat ransomware een van de meest populaire manieren is van cybercriminelen. Het is namelijk een van de snelste manieren om schade aan te richten bij meerdere partijen. Zorg er voor dat je antivirus software up-to date is. De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op waardoor het een kat en muis spel blijft. Laat je regelmatig goed voorlichten over de ontwikkelingen en hou je medewerkers bewust door training en bewustwording.

Training, bewustzijn en consistentie
Cybercriminelen zijn natuurlijk de experts binnen hun vak. Ook zij maken namelijk gebruik van automatisering. Deze professionalisering maakt het voor slachtoffers moeilijk om snel en adequaat te reageren. Gebruikers en medewerkers worden vaak gezien als de zwakste schakel van het spel. We moeten met z’n allen inzetten op training door uit te leggen wat de risico’s zijn en waarop mensen moeten letten.

Zorg er als organisatie dus minimaal voor dat je deze vijf punten hoog op de agenda hebt staan en zorg voor een consistent beleid op het gebied van cyber security. 

Scroll naar boven
Cookieconsent met Real Cookie Banner